Magnetinio rezonanso tomografijos reikšmė nustatant invazyvią placentą

  • Greta Šimkuvienė Lietuvos sveikatos mokslų universtiteto ligoninė Kauno klinikos
Reikšminiai žodžiai: magnetinio rezonanso tomografija, invazyvi placenta, Cezario pjūvio operacija

Santrauka

Tikslas – įvertinti magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimo reikšmę nustatant invazyvią placentą.

Tyrimo metodai

Retrospektyviai išanalizuoti 4 sudėtingiausi invazyvios placentos atvejai, kurių metu buvo atlikti MRT tyrimai. Pakartotinai peržiūrėjus tyrimų vaizdus, papildomai įvertinti invazyvios placentos MRT požymiai. Atlikus literatūros apžvalgą pateikiamos šio tyrimo diagnostinės galimybės ir pagrindinės rekomendacijos.

Rezultatai

Išanalizavus ligos istorijas ir MRT vaizdus, visais atvejais MRT tyrimo rezultatai sutapo su histologinio tyrimo išvadomis. Literatūros šaltiniuose daugumos tyrimų imties dydis buvo mažas dėl patologijos retumo, todėl diagnozuojant invazyvią placentą, MRT jautrumas ir specifiškumas labai varijuoja, atitinkamai tarp 75 – 100 proc. ir 65 – 100 proc. Dažniausi invazyvios placentos MRT požymiai – placentos formos asimetrija, heterogeniška struktūra, intraplacentiniai pluoštai, židininės egzofitinės masės, išnykęs retroplacentinis tarpas, išplonėjęs miometriumas ir patologinė kraujotaka.

Išvados

  1. MRT – papildomas diagnostinis metodas nustatant invazyvią placentą, įtarus šią patologiją UG ir įvertinus klinikinius duomenis.
  2. MRT pasižymi aukštu jautrumu, specifiškumu ir tikslumu, didesne nei vidutine prognostine verte (TPV) ir neigiama prognostine verte (NPV).
Publikuotas
2022-04-08
Sekcija
Profesinis tobulėjimas