ROS1 teigiamo nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžio gydymo entrektinibu veiksmingumas ir saugumas - Miliauskas , Skaidrius (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Genų pertvarkymai, paveikiantys ROS1 receptoriaus tirozino kinazę, gali sąlygoti nuolat aktyvių sulietų onkoproteinų atsiradimą. ROS1 suliejimai (angl. fusions) randami esant įvairiems navikams ir būna 1–2 proc. nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžio (NSLPV) atvejų. Nustačius ROS1 teigiamą NSLPV, iki 40 proc. pažengusios ligos atvejų aptinkamos centrinės nervų sistemos (CNS) metastazės. Entrektinibas yra patvirtintas tirozino kinazės inhibitorius ROS1 teigiamam NSLPV gydyti. Straipsnyje pateikiami atnaujinti integruoti klinikinių tyrimų ALKA-372-001, STARTRK-1 ir STARTRK-2 duomenys, į kuriuos įtraukti 168 sergantieji ROS1 teigiamu NSLPV ir dar negydyti pacientai. Vidutinis išgyvenamumo stebėsenos laikotarpis buvo 29,1 mėn. (interkvartilinis intervalas 21,8–35,9). Objektyvaus atsako dažnis buvo 68 proc. (95 proc. pasikliautinasis intervalas (PI) 60,2–74,8); vidutinė atsako trukmė – 20,5 mėn. Vidutinis išgyvenamumas be ligos progresavimo buvo 15,7 mėn., o vidutinis bendrasis išgyvenamumas – 47,8 mėn. 25 pacientams su išmatuojamomis CNS metastazėmis objektyvus intrakranijinio atsako dažnis buvo 80 proc. (95 proc PI: 59,3–93,2), vidutinė intrakranijinio atsako trukmė buvo 12,9 mėn., vidutinis išgyvenamumas be ligos progresavimo – 8,8 mėn. Tarp 18 pacientų, kuriems, gydant krizotinibu, liga progresavo tik CNS, toliau gydant entrektinibu, dviem atvejais pasiektas dalinis atsakas (11 proc.), o keturiais – stabili liga (22 proc.). Šios kohortos septynių pacientų subgrupėje vienam pacientui (14 proc.) buvo fiksuotas dalinis objektyvus intrakranijinis atsakas. Entrektinibas yra veiksmingas vaistas, leidžiantis prailginti išgyvenamumą, esant ROS1 teigiamam NSLPV. Pacientams, kuriems, gydant krizotinibu, liga progresavo tik CNS, vaisto veikimas buvo nepakankamai veiksmingas.