Nerezektabilios piktybinės pleuros mezoteliomos pirmaeilis gydymas nivolumabu ir ipilimumabu - Gurevičienė, Giedrė (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Pastaraisiais metais imuninės kontrolės taškų inhibitoriai, kurių veikimas pagrįstas priešnavikinio imuninio atsako atkūrimu, labai pakeitė įvairių lokalizacijų vėžio gydymą. Klinikinių tyrimų duomenimis, nivolumabo ir ipilimumabo derinys pagerina bendrojo išgyvenamumo rezultatus melanomos, inkstų naviko ir nesmulkių ląstelių plaučių karcinomos atveju. Šiame straipsnyje pateikiami trečiosios fazės atsitiktinių imčių klinikinio tyrimo CheckMate 743 duomenys, gauti vertinant nivolumabo ir ipilimumabo veiksmingumą ir saugumą pirmos eilės nerezektabilios piktybinės pleuros mezoteliomos (PPM) gydymui, lyginant su standartine chemoterapija platinos pagrindu ir pemetreksedu. Į klinikinį tyrimą įtraukta 713 pacientų, iš kurių 605 atitiko kriterijus ir atsitiktine tvarka paskirti į nivolumabo ir ipilimumabo grupę (n = 303) arba chemoterapijos grupę. Tarpinės analizės duomenimis, nivolumabas ir ipilimumabas statistiškai reikšmingai pagerino bendrąjį išgyvenamumą, lyginant su chemoterapijos grupe. Remiantis šiais rezultatais Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Maisto ir vaistų administracija ir Europos vaistų agentūra nivolumabo ir ipilimumabo derinį patvirtino pirmaeiliam neoperabilios PPM gydymui.