Nėštumas ir plaučių embolija - Rimaitis, Kęstutis; Bogušaitė, Laura (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Plaučių embolija (PE) išsivysčiusiose šalyse yra viena dažniausių tiesioginių mirties priežasčių nėštumo metu ir ankstyvuoju pogimdyminiu laikotarpiu. Veninė stazė, kraujagyslių endotelio pažeidimas ir hiperkoaguliacija (Virchow triada) sąlygoja padidėjusią veninės trombų embolijos (VTE) riziką nėštumo laikotarpiu.Dažniausiai nėščiosioms nustatomi papildomi VTE rizikos veiksniai: nutukimas, nejudra, venų varikozė ir uždegiminės žarnyno ligos. Klinikinė PE diagnostika nėštumo laikotarpiu sudėtingesnė dėl moters organizmo fiziologinių pokyčių, kurių išraiška labai panaši į PE sukeliamus simptomus. Klinikinę PE tikimybę galima įvertinti naudojantWells klausimyną, remiantis jo rezultatais, sprendžiama dėl tolesnio tyrimo taktikos. Literatūroje atsiranda duomenų, kad galima saugiai atmesti PE diagnozę naudojantis YEARS algoritmu, taip išvengiant nereikalingo nėščiosios radiologinio tyrimo. Nėščiųjų PE gydymą lemia pusiausvyra tarp veiksmingo moters gydymo, vaisiaus saugumo ir padidėjusiosmoters kraujavimo rizikos.Nefrakcionuotas heparinas irmažosmolekulinėsmasės heparinai yra saugūs ir veiksmingi medikamentai PE gydymui nėštumo laikotarpiu. Siekiant išvengti nėščiųjų ir gimdyvių ligotumo ir mirštamumo, įvykus PE, būtinas individualusVTE rizikos veiksnių įvertinimas, tinkamas ir savalaikis gydymas bei profilaktika.