Lėtinės obstrukcinės plaučių ligos paūmėjimai, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos bei mirštamumas – pavojingas, bet koreguojamas derinys - Kalinauskaitė-Žukauskė, Virginija (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) yra trečia pagal dažnį mirties priežastis pasaulyje. Vieni labiausiai įtaką daran- čių veiksnių – ligos paūmėjimai ir pastaruoju metu vis dažniau minimos širdies ir kraujagyslių sistemos ligos. LOPL paūmėjimai, ypač vidutinio sunkumo ir sunkūs, susiję su dažnesniais pakartotiniais paūmėjimais ateityje, didesnėmis gydymui tenkančiomis išlaidomis, lyginant su stabilios eigos LOPL. Sergant LOPL, dažnai nustatoma ir gretutinių, ypač širdies ir kraujagyslių sistemos, ligų, kurios gali prisidėti prie LOPL paūmėjimo apraiškų. Tiek LOPL paūmėjimai, tiek širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra susiję su didesniu mirštamumu. Dėl šios priežasties svarbu neuždelstas trigubos terapijos skyrimas po dviejų vidutinio arba vieno sunkaus LOPL paūmėjimo, kai pacientas buvo gydytas dviguba terapija, siekiant išvengti būsimų ligos paūmėjimų bei sumažinti gydymui tenkančias išlaidas, taip pat mažinti mirštamumą. Siekiant geresnių rezultatų, LOPL gydymas turi būti nuolat peržiūrimas ir optimizuojamas pagal atnaujinamas rekomendacijas bei naujus duomenis. Išskirtinis dėmesys, sergant LOPL, taip pat turi būti skiriamas širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms, jų gydymo optimizavimui dėl pavojingo tarpusavio ryšio.