Flutikazono furoato ir vilanterolo derinio veiksmingumas ir sisteminis poveikis, gydant astmą - Dimienė, Ieva (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Flutikazono furoatas ir vilanterolas (FF / VI) yra fiksuotų dozių įkvepiamojo gliukokortikoido (IGK) ir ilgo veikimo β2 agonisto (IVBA) derinys, patvirtintas paauglių nuo 12 metų ir suaugusiųjų astmai gydyti. Šis preparatas mažina astmos simptomų pasireiškimą bei paūmėjimų (taip pat ir sunkių) dažnį. Klinikiniais tyrimais pagrįsta, kad FF / VI reikšmingai pagerina kvėpavimo funkciją, remiantis forsuoto iškvėpimo tūrio per pirmą sekundę pokyčiu gydymo metu, lyginant su monoterapija IGK bei kitais IGK / IVBA deriniais. Be to, įrodyta, kad šiame derinyje esantis FF sukelia geresnį vietinį gydymo poveikį, tačiau turi mažesnį sisteminį poveikį, lyginant su kitais IGK, dėl to gali lemti mažesnę sisteminių astmos gydymo įkvepiamaisiais vaistais nepageidaujamų poveikių riziką. Dėl šių priežasčių FF / VI yra naudinga alternatyva pacientams, sergantiems vidutinio sunkumo ir sunkia astma.