Klinikinio tyrimo KEYNOTE-189 penkerių metų duomenys: metastazavusio nesmulkiųjų neplokščiųjų ląstelių plaučių vėžio gydymas pembrolizumabu derinyje su pemetreksedu ir platinos vaistiniais preparatais - Vagulienė, Neringa (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Pembrolizumabas yra programuotos ląstelės žūties baltymo-1 (angl. anti-programmed cell death protein-1, PD-1) inhibitorius, patvirtintas metastazavusio nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžiui (NSLPV) gydyti tiek monoterapijai, kuomet navikiniame audinyje nustatyta didelė programuotos ląstelės žūties baltymo ligando-1 (angl. anti-programmed cell death protein ligand-1, PD-L1) raiška, tiek skiriant kartu su chemoterapija, nepriklausomai nuo PD-L1 raiškos navikiniame audinyje. III fazės klinikinio tyrimo KEYNOTE-189 atnaujinti penkerių metų duomenys parodė, kad pembrolizumabas kartu su chemoterapija lemia ilgesnį sergančiųjų metastazavusiu NSLPV, kurių navikiniame audinyje nenustatyta EGFR mutacija arba ALK translokacija, bendrąjį išgyvenamumą ir išgyvenamumą be ligos progresavimo, palyginus su gydymu tik chemoterapija, ir yra pirmosios eilės gydymo standartas sergantiesiems metastazavusiu NSLPV, neatsižvelgiant į PD-L1 raišką navikiniame audinyje.