Suaugusiųjų cistinės fibrozės centre 2018–2020 m. gydytų asmenų klinikinių duomenų analizė. Suaugusiųjų cistinės fibrozės centro patirtis - Kalinauskaitė-Žukauskė, Virginija; Meiženytė, Gintarė (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Tyrimo tikslas. Išanalizuoti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų (toliau – Kauno klinikų) Suaugusiųjų cistinės fibrozės (CF) centre 2018–2020 m. gydytų ir Europos CF draugijos Pacientų registre (ECFSPR) registruotų suaugusių CF sergančių pacientų duomenis; pagrindinius rodiklius palyginti su anksčiau atliktos Suaugusiųjų CF centro 2014–2017 m. analizės duomenimis. Tyrimo metodai. Atliktas retrospektyvusis tyrimas. Vertinta 2018–2020 m. Suaugusiųjų CF centre gydytų ir stebėtų pacientų pagrindiniai demografiniai ir klinikiniai duomenys, kurie lyginti su 2014–2017 m. atliktos analizės duomenimis. Tyrimo rezultatai. Analizuotu laikotarpiu Suaugusiųjų CF centre iš viso gydyta 20 sergančiųjų (12 vyrų ir 8 moterys). Stebimų pacientų skaičius augo (4 nauji pacientai). Vidutinis CF nustatymo amžius – 10,3 ± 8,4 metai. Visiems pacientams liga patvirtinta genetiškai, o 13 – ir padidėjusia chloridų koncentracija prakaite. Dažniausia nustatyta mutacija buvo ∆F508 (85 proc., n = 17). Vidutinis pacientų amžius 2018 m. buvo 27,3 ± 4,6 metai, 2019 m. – 27,2 ± 5,0 metai; 2020 m. – 27,8 ± 5,0 metai. KMI analizuotu laikotarpiu buvo atitinkamai 19,9 ± 2,8 kg/m2; 21,6 ± 2,6 kg/m2; 21,2 ± 2,7 kg/m2. Plaučių funkcija vertinta pagal forsuoto iškvėpimo tūrį per pirmą sekundę (FEV1) ir 2018 m. buvo 54,5 ± 25,5 proc. normos; 2019 m. – 67,1 ± 25,7 proc.; 2020 m. – 58,4 ± 29,1 proc. Dažniausiai nustatyta lėtinė infekcija buvo sukelta Staphylococcus aureus: 43,8 proc. pacientų (n = 7) 2018 m.; 52,6 proc. (n = 10) 2019 m.; 52,6 proc. (n = 10) 2020 m.; kiek rečiau – Pseudomonas aeruginosa: 2018 m. 25,0 proc. (n = 4); 2019 m. – 10,5 proc. (n = 2); 2020 m. – 10,5 proc. (n = 2). Palyginus 2014–2020 m. laikotarpio duomenis, užfiksuotas pacientų amžiaus vidurkio, KMI augimas, išlaikyta stabili plaučių funkcija bei mažėjantys lėtinės S. aureus, P. aeruginosa ir B. cepacia infekcijos nustatymo dažniai. 2020 m. 36,8 proc. pacientų (n = 7) nustatyta COVID-19. Per analizuotą laikotarpį mirė vienas pacientas. Išvados. 2018–2020 m. laikotarpiu Suaugusiųjų CF centro pacientų skaičius augo, visiems pacientams liga buvo patvirtinta genetiškai. Dažniausia nustatyta mutacija buvo ∆F508. 2014–2020 m. laikotarpiu vidutinis pacientų amžius ilgėjo, didėjo KMI ir buvo išlaikoma stabili kvėpavimo funkcija. Dažniausia nustatytos lėtinės infekcijos buvo sukeltos S. aureus ir P. aeruginosa. Jų dažnis buvo mažėjantis. Gauti rezultatai siejami su gerėjančia CF pacientų priežiūra.