Sergančiųjų nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžiu gydymas epidermio augimo veiksnio tirozino kinazės inhibitoriais: Kauno klinikų patirtis - Palačionytė, Jolita; Vagulienė, Neringa (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Tyrimo tikslas. Įvertinti sergančiųjų lokaliai išplitusiu arbametastazavusiu nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžiu (NSLPV), kuriems skirtas gydymas pirmos arba antros kartos epidermio augimo veiksnio receptorių (EGFR, angl. epidermal growth factor receptor) tirozino kinazės inhibitoriais (TKI), gyvenimo be ligos progresavimo trukmę, rezistentinės EGFR genomutacijos T790M nustatymo dažnį, gydymo trečios kartos EGFR TKI veiksmingumą.Metodika.Atlikta retrospektyvioji 92 sergančiųjų lokaliai išplitusiu arba metastazavusiu NSLPV, kuriems nuo 2008 m. sausio 1 d. iki 2019 m. sausio 1 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų (toliau – Kauno klinikos) Pulmonologijos klinikoje skirtas gydymas EGFR TKI, duomenų analizė. Iš medicininės dokumentacijos surinkti duomenys apie gyvenimo be ligos progresavimo trukmę, pakartotinai atliktų EGFR geno mutacijų tyrimo ir rezistentinės EGFR genomutacijos T790M nustatymo dažnį. Rezultatai. Sergančiųjų lokaliai išplitusiu arba metastazavusiu NSLPV, kuriems skirtas gydymas pirmos arba antros kartos EGFR TKI, gyvenimo be ligos progresavimo trukmės mediana – 13,3 mėn. (95 proc. PI, 11,1–15,5 mėn.). Nuo 2008 sausio 1 d. iki 2019 sausio 1 d. ligos progresavimas nustatytas 79 (85,9 proc.) sergantiesiems NSLPV, iš jų 31 (39,2 proc.) atliktas pakartotinis EGFR geno mutacijų tyrimas (navikinio audinio biopsija ir (arba) skystoji biopsija). Rezistentinė EGFR geno mutacija T790M nustatyta 51,6 proc. (n=16) sergančiųjų NSLPV. Dešimčiai iš jų skirtas gydymas trečios kartos EGFR TKI. Šių pacientų gyvenimo be ligos progresavimo trukmės mediana – 15,2 mėn. (95 proc. PI, 3,8–26,6 mėn.). Išvados. Sergančiųjų NSLPV, kuriems skiriamas gydymas pirmos arba antros kartos EGFR TKI, gyvenimo be ligos progresavimo trukmė yra ilgesnė nei vieneri metai. Rezistentinė EGFR geno mutacija T790M nustatoma daugiau nei pusei sergančiųjų NSLPV, kuriuos gydant pirmos arba antros kartos EGFR TKI, liga progresuoja. Šiems sergantiesiems skiriant gydymą trečios kartos EGFR TKI reikšmingai prailginama gyvenimo trukmė be ligos progresavimo.