NAUJAS POŽIŪRIS Į LĖTINĮ KOSULĮ - Kondratavičienė, Laima; Biekšienė, Kristina; Miliauskas, Skaidrius (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Lėtinis kosulys yra dažniausias skundas, dėl kurio pacientai kreipiasi į gydytojus. Kosulį sukelia įvairios priežastys ir sutrikimai. Klinikinėje praktikoje vartojamas naujas terminas „Kosulio hiperjautrumo sindromas“, kuris apima neaiškos kilmės kosulio priežastis bei skirtingas pacientų, besiskundžiančių lėtiniu kosuliu, grupes. Adenozino trifosfatas (ATP), kaip vienas pagrindinių kosulį sukeliančių veiksnių, šiuo metu yra dažniausiai klinikiniuose tyrimuose tiriama cheminė medžiaga. ATP aktyvuoja P2X purino receptoriaus 3 (P2X3) jonų kanalus, kurie yra išreikšti jutiminiuose neuronuose. Nauji gydymo metodai, blokuojantys P2X3 receptorius, yra daug žadantys gydant lėtinį kosulį.