ALERGOLOGO VAIDMUO CHEMOTERAPIJOS SUKELTŲ PADIDĖJUSIO JAUTRUMO REAKCIJŲ VALDYME - Atias, Edgars Schlomo; Šematonytė, Justin (Pulmonologija ir alergologija, 2024)
Chemoterapijoje vartojamų vaistų sukeltos padidėjusio jautrumo reakcijos yra viena pagrindinių problemų, su kuria susiduria gydytojai onkologai ir piktybinėmis ligomis sergantys pacientai. Išryškėjus padidėjusio jautrumo reakcijoms į medikamentus, skirtus gydyti onkologines ligas, neretai nutraukiamas pirmosios eilės vaistinių preparatų skyrimas, o tai gali sumažinti sėkmingo gydymo galimybes. Padidėjusio jautrumo reakcijos gali pasireikšti nuo lengvų odos simptomų iki sunkių kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemos simptomų (pvz., anafilaksinio šoko). Gell ir Coombs klasifikacijoje padidėjusio jautrumo reakcijos suskirstytos į keturis tipus pagal imuninio atsako tipą ir mechanizmą, atsakingą už ląstelių ir audinių pažeidimus. Dažniausiai reakcijas sukelia platinos junginiai, taksanai, epipodofilotoksinai ir asparaginazė. Didėja biologinių vaistų, kurie taip pat laikomi dažna padidėjusio jautrumo reakcijų priežastimi, vartojimas onkologijoje. Klinikinėje praktikoje lengva atlikti alerginius odos mėginius, siekiant diagnozuoti įsijautrinimą onkologinėms ligoms gydyti skirtiems vaistams, tačiau šie tyrimai vis dar nėra dažnai atliekami. Desensibilizacija – tai procesas, kurio metu keičiamas imuninis atsakas į vaistą ir sukeliama laikina tolerancija. Šis gydymo metodas yra gyvybiškai svarbus, kai nėra alternatyvių gydymo būdų ir (arba) medikamentų.