Vaikų lėtinio kvėpavimo nepakankamumo priežastys ir gydymas - Misevičienė, Valdonė; Vaidelienė, Laimutė; Gurskis, Vaidotas; Misevičiūtė, Goda; Žemaitis, Martynas (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Vaikų lėtinis kvėpavimo nepakankamumas (LKN) – tai reta, tačiau vis dažniau pasitaikanti problema. Medicinos pasiekimai ir tobulėjanti sveikatos priežiūra lemia didesnį vaikų išgyvenamumą per anksti gimus ar sergant įvairiomis sunkiomis ligomis, kurios sukelia kvėpavimo sutrikimus ir LKN. LKN sutrikimo priežastimis gali būti prasta kvėpavimomechanika, pakitęs kvėpavimo takų praeinamumas, sutrikusi kvėpavimo reguliacija, plaučių parenchimos bei kraujotakos ligos. Tarp kitų įvairių priežasčių, vaikams svarbiausios yra nervų raumenų ir lėtinės pūlinės plaučių ligos. Vaikams skirtingai nei suaugusiems LKN dažnai gali būti ilgainiui praeinanti būklė, o ne progresuojanti liga, todėl labai svarbu laiku pastebėti ir diagnozuoti šią būklę, o nustačius LKN priežastis bei numačius prognozę, adekvačiai gydyti. LKN gydymo sėkmė šiuolaikinėje medicinoje labiausiai priklauso nuo ilgalaikės multidisciplininės paciento priežiūros, darniai ir veiksmingai veikiančios visose sveikatos priežiūros grandyse. Tikslas – panaikinti priežastį arba sumažinti pagrindinės priežasties, sukėlusios LKN, padarinius ir pagerinti vaiko bei jį globojančių asmenų gyvenimo kokybę. Svarbiausi gydymo uždaviniai: pagrindinės ligos gydymas ir ilgalaikės deguonies terapijos, ir (arba) dirbtinės plaučių ventiliacijos pritaikymas namuose. Straipsnyje išsamiau aptariamos vaikų LKN priežastys, svarbiausių diagnostikos metodų ypatumai vaikams, taip pat konservatyvaus vaikų gydymo rekomendacijos, atsižvelgiant į teisinį šių paslaugų reguliavimą šalyje.