Transbronchinės biopsijos ultragarsinio daviklio kontrolėje ir kriobiopsijos vertė diagnozuojant plaučių vėžį bei intersticines plaučių ligas: Kauno klinikų patirtis - Ankudavičius, Vytautas; Žemaitis, Marius; Bajoriūnas, Vytis; Miliauskas, Skaidrius (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Tyrimo tikslas – nustatyti intervencinių plaučių tyrimų vertę diagnozuojant plaučių vėžį ir intersticines plaučių ligas. Tyrimo metodika. Atlikta retrospektyvioji 117 pacientų, kuriems nustatytas periferinis plaučių darinys arba įtarta intersticinė plaučių liga, o diagnozei patvirtinti atlikta transbronchinė biopsija (TBB) kontroliuojant rentgenu ir ultragarsiniu davikliu (TBB-EBUG-RD), kriobiopsija bei vaizdo torakoskopinė (VTS) biopsija, duomenų analizė.Rezultatai. TBB diagnostinė vertė – 46 proc. (24/52), tuo tarpu atliekant procedūrą su TBB-EBUG-RD, diagnostinė vertė papildomai išauga iki 67 proc. (35/52) (p=0,03). Esant radialinio daviklio centrinei padėčiai plaučių darinio atžvilgiu, TBB-EBUG-RD diagnostinė vertė reikšmingai didesnė (67 proc. (8/12)), lyginant su ekscentrine daviklio padėtimi (21 proc. (3/14) (p=0,02)).Kriobiopsijos diagnostinė vertė (73,3 proc. (11/15)) reikšmingai nesiskiria nuo VTS diagnostinės vertės (87,5 proc. (21/24) (p>0,05)). VTSmetu 100 proc. (24/24) atvejų sukeliamas pneumotoraksas, reikalaujantis pooperacinio pleuros drenavimo, tuo tarpu kriobiopsijos metu nustatytas tik vienas pneumotorakso atvejis (6,7 proc. (1/15) (p<0,001)). Kitų infekcinių komplikacijų dažnis pacientams, kuriems buvo atlikta kriobiopsija, taip pat buvo mažesnis, lyginant su pacientais, kuriems atlikta VTS (0 proc., palyginus su 16,6 proc. (3/24) (p=0,09)). Išvados. Transbronchinė biopsija, kontroliuojant endobronchiniu ultragarsiniu davikliu, padidina bendrą plaučių vėžio transbronchinės biopsijos diagnostinę vertę nuo 42,3 iki 67 proc., ypač davikliui esant centrinėje padėtyje darinio atžvilgiu. Diagnozuojant intersticines plaučių ligas, kriobiopsijos vertė artima auksiniam diagnostikos standartui –VTS, be to, sukeliamažiau komplikacijų.