Alergeno sukelto lokalaus ir sisteminio imuninio atsako žymenų bei gyvenimo kokybės sąsajų vertinimas sergant alerginiu rinitu - Ragelytė, Augustė; Glinskytė, Rusnė; Šitkauskienė, Brigita; Gasiūnienė, Edita (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Alerginis rinitas (AR) – tai dažna alerginė liga, sutrikdanti sergančiųjų gyvenimo kokybę. Klinikinėje praktikoje sergantiesiems AR dažnai atliekami imuninio atsako tyrimai (bendrojo imunoglobulino E (IgE) kieko kraujyje, eozinofilų kiekio kraujyje ir nosies sekrete nustatymas), bet jų ryšys su pacientų gyvenimo kokybe plačiau nebuvo tirtas. Tyrimo tikslas. Nustatyti sergančiųjų AR vietinio ir sisteminio imuninio atsako savitumus bei sąsajas su jų gyvenimo kokybe. Metodai. Ištirti 52 pacientai, sergantys AR, kurie buvo konsultuoti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų (toliau – Kauno klinikos) Imunologijos ir alergologijos klinikoje ir užpildė gyvenimo kokybės klausimyną (RQLQ(S)), taip pat išmedicininių dokumentų rinkti duomenys apie tiriamųjų amžių, lytį, alerginio rinito tipą, eozinofilų kiekį nosies sekrete bei kraujyje, bendrojo IgE kiekį, įsijautrinimą aplinkos alergenams. Rezultatai. Sergančiųjų AR amžiaus vidurkis – 30,52±11,98 metų, bendros gyvenimo kokybės mediana – 1,57 (0–4,64); nenustatyta sąsajų tarp bendros gyvenimo kokybės ir eozino- filų kiekio nosies sekrete (r = 0,111, p = 0,449), eozinofilų kraujyje, proc. (r = 0,210, p = 0,162), kraujo eozinofilų, ×109/l (r = 0,219, p = 0,143), bendrojo IgE (r = 0,206, p = 0,165). Gyvenimo kokybės klausimyno rezultatai, vertinti atsižvelgiant į lytį, nesiskyrė, išskyrus praktines problemas, kurios labiau varginomoteris (2 (0–5,67), palyginus su 0,67 (0–4), p = 0,033). Tiriamųjų, įsijautrinusių naminių gyvūnų alergenams, miego kokybė buvo blogesnė (1,5 (0–6), palyginus su 0,33 (0–3,33), p = 0,036), o įsijautrinusių maisto alergenams – didesni bendrojo IgE rezultatai (398,65 (42,4–1382,7), palyginus su 127,55 (3–1899,3), p = 0,019). Išvados.Gyvenimo kokybė nepriklausė nei nuo vietinio arba sisteminio imuninio atsako raiškos, nei nuo AR tipo. Praktinės problemos, susijusios su AR, labiau vargino moteris nei vyrus. Tiriamiesiems, kurie buvo įsijautrinę naminių gyvūnų alergenams, labiau sutriko miego kokybė, įsijautrinusiems maisto produktams, sisteminė imuninio atsako raiška buvo didesnė.