COVID-19 ir gripo sukelta pneumonija - Vagulienė, Neringa (Pulmonologija ir alergologija, 2025)
Virusinė pneumonija yra viena iš visuomenėje įgytų pneumonijos formų, ypač dažnų gripo sezono ir pandemijų laikotarpiu. Dažniausi etiologiniai sukėlėjai yra gripo A ir B virusai bei sunkaus ūminio respiracinio sindromo koronavirusas 2, sukeliantis koronaviruso ligą 2019 (COVID-19). Šių infekcijų klinikinė eiga gali labai skirtis – nuo nesunkios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos iki sunkios pneumonijos, pasireiškiančios kvėpavimo nepakankamumu arba ūminiu respiracinio distreso sindromu. Didžiausia rizika susirgti sunkia virusine pneumonija gresia vyresnio amžiaus žmonėms, nėščiosioms, sergantiesiems lėtinėmis širdies, plaučių, kepenų, inkstų, onkologinėmis, metabolinėmis arba neurologinėmis ligomis bei esant imunosupresijai. Gydymo sėkmę lemia ankstyva diagnostika, rizikos veiksnių vertinimas, racionalus antivirusinių preparatų ir kitų vaistų skyrimas bei komplikacijų prevencija.