Eozinofilai, aktyvindami WNT-5a signalinį kelią, skatina bronchų lygiųjų raumenų kontraktiliškumą sergant astma - Janulaitytė, Ieva; Januškevičius, Andrius; Kalinauskaitė-Žukauskė, Virginija; Stonkus, Rokas; Malakauskas, Kęstutis (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Įvadas. Astma yra lėtinė uždegiminė plaučių liga, kuriai būdinga kvėpavimo takų eozinofilija. Uždegimas apima ir plaučių struktūrines ląsteles: bronchų lygiųjų raumenų ląsteles, fibroblastus, kurių aktyvumas valdomas per uždegiminių ląstelių išskiriamus mediatorius. Iki šiol neaišku, kaip eozinofilai veikia bronchų lygiųjų raumenų ląstelių kontraktiliškumą. Tyrimo tikslas. Įvertinti eozinofilų įtaką WNT-5a signalinio kelio aktyvumui ir bronchų lygiųjų raumenų ląstelių kontraktiliškumui sergant astma. Metodai. Į tyrimą įtraukti penki sergantieji alergine astma ir penki sveiki asmenys. Kraujo eozinofilai išskirti naudojant aukšto tankio centrifugavimą ir magnetinę separaciją. Sudarytos kombinuotosios eozinofilų ir bronchų lygiųjų raumenų ląstelių linijos kultūros. Kontraktiliškumas vertintas naudojant kolageno gelio metodą. Po 24 val. inkubacijos eozinofilai atskirti nuo bronchų lygiųjų raumenų ląstelių ir ląstelės lizuotos. Išskyrus suminę RNR, atlikta genų raiškos analizė taikant TL-PGR. Rezultatai. Bronchų lygiųjų raumenų ląstelių kontraktiliškumas po inkubacijos su alergine astma sergančiųjų eozinofilais buvo 5,7 proc. didesnis lyginant su sveikais asmenimis (p<0,05). α-aktino, WNT-5a, TGF-β1, genų raiška bronchų lygiųjų raumenų ląstelėse po inkubacijos su astma sergančiųjų eozinofilais statistiškai reikšmingai padidėjo, lyginant su sveikų asmenų eozinofilų poveikiu (atitinkamai: α-aktino raiška padidėjo 1,6±0,1, lyginant su 1,0±0,2; WNT-5a – 1,8±0,5, lyginant su 1,0±0,2; TGF-β1 – 2,1±0,6, lyginant su 1,10±0,25 kartais nuo kontrolinių, eozinofilais neveiktų bronchų lygiųjų raumenų ląstelių, p<0,05). Išvados. Eozinofilai skatina bronchų lygiųjų raumenų kontraktiliškumą bei α-aktino geno raišką. Šie pokyčiai gali būti sukelti WNT-5a signalinio kelio aktyvumo.