Kvėpavimo takų uždegimas sergant sunkia nealergine eozinofiline astma - Kalinauskaitė-Žukauskė, Virginija; Janulaitytė, Ieva; Januškevičius, Andrius; Malakauskas, Kęstutis (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Eozinofilinė astma yra atskiras ligos fenotipas, pasižymintis išreikštu eozinofiliniu kvėpavimo takų uždegimu. Sunki eozinofilinė astma paprastai yra nealerginės kilmės, komplikuotos klinikinės eigos, jai būdinga vėlyva pradžia, dažni paūmėjimai, atsparumas gliukokortikoidams, nereti ir negalios atvejai. Todėl šiam astmos fenotipui skiriamas ypatingas dėmesys: viena iš galimų priežasčių – nepakankamai valdomas eozinofilinis uždegimas. Apžvalgoje pateikiami apibendrinti duomenys apie nealerginės kilmės kvėpavimo takų eozinofilinio uždegimo išsivystymo kelius, biologinių žymenų svarbą ir poreikį, naujausias gydymo galimybes.