Pacientų, gydomų stacionare dėl vaistams jautrios tuberkuliozės, žinių apie tuberkuliozę įvertinimas - Paškevičiūtė, Rūta; Barkauskienė, Diana (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Tyrimo tikslas. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regione Lietuva išlieka tarp pirmaujančių pagal užsikrėtusiųjų daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze (DVA-TB) skaičių. Siekiant mažinti sergamumą tuberkulioze (TB), be kitų priemonių būtinas visuomenės žinių apie šią ligą gilinimas, todėl atsirado poreikis išsiaiškinti, kiek gyventojai žino apie TB bei veiksnius, lemiančius jų žinių kokybę. Tyrimo metodika. Vykdytas momentinis tyrimas, apklausos metu naudotas tyrimo autorių parengtas klausimynas. Apklausti 84 pacientai, gydyti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filiale Romainių TB ligoninėje. Rezultatai. Mažiausiai teisingų žinių apie TB turėjo vyresni nei 60 metų pacientai (p = 0,019) bei turintys tik pradinį išsilavinimą (p = 0,008). Kiti socialiniai ir demografiniai veiksniai reikšmingos įtakos žinių apie TB lygiui neturėjo. 57,6 proc. apklaustųjų netikėjo, jog TB yra visiškai išgydoma. Bendros respondentų žinios apie TB buvo vidutinio lygio arba nepakankamos. Išvados. Mokymai TB tema būtini ir turėtų būti orientuoti į rizikos grupes. Geriau informavus pacientus apie DVA-TB, galimai padidėtų pacientų sąmoningumas ir motyvacija nenutraukti gydymo.