Vaikų intersticinių plaučių ligų paplitimas, diagnostika ir gydymas - Misevičienė, Valdonė; Vaidelienė, Laimutė; Grigaliūnaitė, Deimantė (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Vaikų intersticinės plaučių ligos (vIPL) – tai retos vaikų patologijos, kurių tikslus paplitimas neaiškus. Išskiriamos iki dvejų metų amžiaus ir vyresniems vaikams būdingos IPL. Įtariant vIPL, pirmiausia reikia ieškoti sisteminių priežasčių, įtarti imuninės kilmės ir genetinius sutrikimus, gali būti svarbūs aplinkos veiksniai. Dažniausiai kliniškai liga pasireiškia dažnesniu kvėpavimu, kosuliu, išklausomais karkalais plaučiuose. Vienas iš pagrindinių diagnostinių tyrimų, padedančių nustatyti ligą, yra kompiuterinė tomografija. Vaikų IPL diagnostika ir gydymas dažniausiai remiasi ne klinikinių tyrimų duomenimis, o atvejų analizėmis ir klinikine patirtimi.