Intersticinių plaučių ligų radiologinės diagnostikos principai - Burovienė, Vytautė; Zaveckienė, Jurgita (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Intersticinės plaučių ligos (IPL) – tai grupė įvairios etiologijos plaučių, jungiamojo audinio ir sisteminių ligų, pažeidžiančių plaučių intersticiumą. Nepakitęs intersticiumas radiologiniais tyrimo metodais dažniausiai nematomas dėl labai mažų struktūrų dydžių. Sergant IPL, intersticiumas sustorėja ir gali būti vertinamas vaizdiniais tyrimo metodais. Kompiuterinė tomografija – tai radiologinis metodas, kuriuo gali būti vertinami antrinės skiltelės struktūriniai pokyčiai. Radiologinė IPL diagnostika remiasi IPL požymių nustatymu bei pokyčių išplitimo įvertinimu ir dažnai yra sudėtinga, nes įvairios etiologijos intersticinės ligos pasireiškia radiologiniais požymiais ir jų deriniais, kurie būdingi daugeliui ligų. Tiksli IPL diagnozė yra konstruktyvaus tarpdisciplininio bendradarbiavimo rezultatas.