Veiksniai, turintys įtakos vaistams atsparios tuberkuliozės gydymo baigtims - Gaudiešiūtė, Ieva; Musteikienė, Greta; Miliauskas, Skaidrius (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Tyrimo tikslas. Nustatyti veiksnius, turinčius įtakos vaistams atsparios tuberkuliozės (TB) gydymo baigtims. Tyrimo metodika. Atlikta 64 pacientų retrospektyvioji medicininių dokumentų analizė, 2014 m. gydytų Kauno klinikų filiale Romainių TB ligoninėje ir Kauno klinikų Pulmonologijos skyriuje dėl vaistams atsparios plaučių TB. Vertintas baigčių ryšys su skirtingais veiksniais. Skaičiavimai atlikti naudojant „SPSS 20.0“, taikant chi kvadrato (χ2) testą. Duomenų skirtumas statistiškai reikšmingas, kai p<0,05. Rezultatai. 54,7 proc. gydymo baigčių buvo nepalankios. Diseminuota TB, TB išplitimas visose plaučių skiltyse turėjo ryšį su mirtingumu. Alkoholio vartojimas bei 50 metų ir vyresnis amžius susiję su mirtimi ir gydymo nutraukimu. Jaunesnis amžius, alkoholio nevartojimas, infiltracinė TB, rūgščiai atsparių bakterijų neradimas skreplių mikroskopijoje gydymo pradžioje bei TB išplitimas ne daugiau kaip dviejose plaučių skiltyse, turėjo ryšį su pasveikimu. Visais atvejais p<0,05. Išvados. Su nepalankiomis baigtimis ryšį turintis alkoholio vartojimas bei išplitusios TB nustatymas yra koreguojami veiksniai. Siekiant geresnių rezultatų, reikalinga tobulinti ankstyvosios TB diagnostikos galimybes, spręsti alkoholio vartojimo apribojimo klausimus.