Sergančiųjų obstrukcine miego apnėja ir vaistams atsparia arterine hipertenzija apklausa - Paulauskaitė, Eglė; Pilkauskaitė, Guoda (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Tyrimo tikslas. Telefoninės apklausos metu įvertinti sergančiųjų obstrukcine miego apnėja (OMA) ir vaistams atsparia arterine hipertenzija (AH) gydymą. Metodai. Išanalizuoti visų 2015 m. Pulmonologijos klinikos Miego laboratorijoje tirtų pacientų dokumentuoti duomenys. Atrinkti pacientai, kuriems diagnozuota vidutinio sunkumo arba sunki OMA (apnėjų ir hipopnėjų indeksas >15/val.), iš anamnezės žinoma, jog serga vaistams atsparia AH ir buvo rekomenduotas gydymas nuolatinio teigiamo slėgio ventiliacija (angl. continuous positive airway pressure, CPAP). Atlikta atrinktų pacientų telefoninė apklausa apie OMA ir vaistams atsparios AH gydymą. Rezultatai. Įtraukimo į tyrimą kriterijus atitiko ir sutiko dalyvauti apklausoje 28 asmenys. Visi pacientai (n=28) dėl diagnozuotos vidutinio sunkumo ir sunkios OMA gydymui miego metu naudota CPAP ventiliacija. Tyrimo metu pastebėta, kad devyniems pacientams (32,1 proc.) vaistams atsparios AH gydymas išliko toks pats, kaip prieš nustatant OMA ir pradedant gydymą CPAP ventiliacija, 19 pacientų (67,9 proc.) AH gydymas per tą laikotarpį buvo pakoreguotas arba sumažinus vartojamų vaistų dozę (n=8), arba nutraukus vieno iš anksčiau vartotų antihipertenzinių vaistų skyrimą (n=11). Vartojamų antihipertenzinių vaistų skaičius sumažėjo tiems pacientams, kurių AHI buvo didesnis, lyginant su pacientų, kurių vaistams atsparios AH gydymas nepakito arba buvo sumažintos vaistų dozės. Išvados. Sergančiųjų OMA ir vaistams atsparia AH telefoninė apklausa parodė, kad, taikant gydymą CPAP ventiliacija ir kartu skiriant antihipertenzinius vaistus, pasiekta geresnė AH kontrolė. Vaistams atsparios AH gydymui vartotų vaistų skaičiaus sumažinimas, taikant gydymą CPAP ventiliaciją buvo pastebėtas tiems OMA sergantiems pacientams, kurių AHI buvo didesnis. Didesnės imties prospektyvieji tyrimai padėtų išsiaiškinti gydymo CPAP ventiliacija naudą sergantiesiems vaistams atsparia AH.