Tiotropio Respimat® Soft Mist™ vieta gydant LOPL - Nutautienė, Rūta (Pulmonologija ir alergologija, 2016)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) yra viena pagrindinių mirties ir neįgalumo priežasčių visame pasaulyje [1]. Bendrai šia liga sergančiųjų skaičiuojama apie 210 milijonų, o sunkia ar vidutinio sunkumo LOPL – apie 65 milijonai pasaulio gyventojų [3]. Finansinė LOPL našta Europoje siekia 102 milijardus eurų, stebint polinkį išlaidoms augti [2]. Nuolat daugėjant sergančiųjų LOPL, turi būti parenkamas maksimaliai veiksmingas ir saugus gydymas, atitinkantis ligos sunkumą ir klinikinę situaciją. Vaistų įkvėpimas yra tiesiausias kelias į plaučius, todėl sergant kvėpavimo takų ligomis (pvz.: LOPL) tai lemia greitesnę vaistų veikimo pradžią, sudaro galimybę mažesnėmis vaistinių preparatų dozėmis pasiekti laukiamą efektą, geresnis veiksmingumo/saugumo santykis, lyginant su sistemiškai veikiančiais vaistais [1-4]. LOPL gydyti skirtų vaistų, inhaliatorių pasirinkimas suteikia plačias galimybes rinktis – pradedant nuo veikliosios medžiagos iki inhaliatoriaus tipo. Inhaliaciniai prietaisai vaidina svarbų, neretai ir lemiamą vaidmenį siekiant užsibrėžtų gydymo tikslų. Net ir efektyviausi vaistai netinkamai įkvepiami gali neduoti jokios reikšmingos klinikinės naudos.