Vitaminas D ir astma - Tamašauskienė, Laura; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2016)
Astma yra dažna lėtinė kvėpavimo takų uždegimo liga, kuriai būdingas švokštimas, dusulys, kosulys, krūtinės veržimo pojūtis. Sergamumas šia liga nuolat didėja visame pasaulyje. Sergant astma, padidėja bronchų reaktyvumas į tiesioginį ar netiesioginį dirgiklį. Astmos priežastys ir išsivystymo mechanizmai nėra visiškai aiškūs. Nuolat atrandama naujų ląstelių bei citokinų, dalyvaujančių šios ligos patogenezėje. Daugėja duomenų, kad vitaminas D yra reikšmingas įvairių lėtinių ligų, taip pat ir astmos, patogenezėje. Tyrimai rodo, kad įvairaus amžiaus pacientams, sergantiems astma, nustatomas mažesnis šio vitamino kiekis nei sveikiems asmenims. Manoma, kad pats vitaminas D pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, be to, yra vienas iš komponentų, reguliuojanąių imuninės sistemos atsaką. Pastebėta, kad pakanakamas vitamino D kiekis gali paderinti pacientų, sergančių astma, kvėpavimo funkcijos rodiklius, arsaką į vartojamus inhaliuojamuosius gliukokortikoidus, sumažinti vaistų poreikį bei paūmėjimų skaičių.