Saugus inhaliatoriaus pakeitimas gydant LOPL - Nutautienė, Rūta (Pulmonologija ir alergologija, 2016)
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, LOPL nusineša maždaug 2 750 tūkst. gyvybių (4,8 proc. mirčių) per metus [1]. Prognozuojama, jog iki 2020 metų LOPL taps trečia dažniausia mirties priežastimi pasaulyje [2]. LOPL susirgusius asmenis labai svarbu tinkamai gydyti. Pagal GOLD (angl. The Global initiative for chronic Obstructive Lung Disease) 2011, 2013 rekomendacijas, LOPL gydymas skiriamas įvertinus ne tik bronchų obstrukcijos spirometrinį FEV1 (forsuoto iškvėpimo tūris per pirmą sekundę) rodiklį, bet ir simptomų sunkumą, paūmėjimų anamnezę. Atnaujintose GOLD rekomendacijose (GOLD 2016) [3] bronchus plečiantys vaistai išliko pagrindiniai LOPL simptomus gydantys vaistai (tiek esant lengvai, tiek labai sunkiai LOPL). Teigiamas bronchodilatatoriu poveikis pasireiškia dėl sumažejusio kvėpavimo takų pasipriešinimo, pagerėjusio iškvėpimo ir sumažejusios plaučių hiperinfliacijos tiek ramybės, tiek fizinio krūvio metu, todėl sumažeja dusulys ir pagerėja fizinio krūvio toleravimas. Bronchodilatatorius padeda pasiekti keletą LOPL gydymo tikslų: palengvina simptomus ir apsaugo nuo jų atsiradimo, sumažina paūmėjimų dažnumą ir sunkumą, pagerina bendrąją sveikatos būklę ir fizinio krūvio toleravimą. Tačiau, kad ir kaip gaila, LOPL gydymo sėkmę lemia ne vien geras inhaliuojamojo vaisto klinikinis efektyvumas, sėkmė pirmiausia priklauso ir nuo paciento pastangų laikytis vaistų ikvėpimo režimo, gebėjimo tinkamai įkvėpti vaistus ir naudotis inhaliatoriumi. LOPL gydyti skirtų vaistų, inhaliatorių pasirinkimas suteikia plačias galimybes rinktis – pradedant nuo veikliosios medžiagos iki inhaliatoriaus tipo. Tiesa, norint pakeisti inhaliatorių, dažniausiai tenka keisti ir veikliąją medžiagą, arba atvirkščiai. Todėl šiuo metu LOPL gydyti skiriamo vaisto pranašumas, kai ta pati veiklioji medžiaga gali būti įkvepiama skirtingo veikimo principo inhaliatoriais (pvz., tiotropis Respimat, tiotropis HandiHaler), o jų vieno keitimas kitu nesukelia vaisto saugumo ir veiksmingumo pokyčių.