Idiopatinių intersticinių pneumonijų naujovės - Musteikienė, Greta (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Idiopatinės intersticinės pneumonijos - nežinomų priežasčių sukeltos ligos, priklausančios intersticinių plaučių ligų grupei. Šiomis ligomis sergantys pacientai į gydytoją kreipiasi dėl dusulio arba sauso kosulio. Diagnozė kartais nustatoma remiantis didelės skiriamosios gebos kompiuterinės tomografijos duomenimis, bet dažniausiai tiksliai diagnozei patvirtinti reikalinga chirurginė plaučių audinio biopsija. Klinikinėje praktikoje idiopatinės intersticinės pneumonijos diagnostika yra sudėtinga, rekomenduojama, kad diagnozė būtų nustatyta bendru pulmonologo, radiologo ir patologo sprendimu, įvertinus atliktų tyrimų duomenis. Siekiant palengvinti šių ligų diagnozavimo ir gydymo sampratą išleista mokomoji knyga "idiopatinės intersticinės pneumonijos".