Įgimta ir įgyta angioedema - Tamašauskienė, Laura; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Angioedema - lokalus poodžio ar pogleivio audinių patinimas. Skiriami du pagrindiniai angioedemos tipai - įgimta ir įgyta. Įgimta angioedema priskiriama retų ligų grupei. Pagal išsivystymo priežastį kiekviena šių grupių skiriama į dar smulkesnes. Visoms ligos formoms būdingi pasikartojantys angioedemos epizodai, pasireiškiantys dažniausiai veido, liežuvio, kvėpavimo takų, virškinimo trakto poodžio ir pogleivio tinimu. Tai gyvybei pavojinga būklė, galinti sukelti kvėpavimo takų obstrukciją. Ligos gydymas ir profilaktika priklauso nuo angioedemos mechanizmo. Straipsnio tikslas - apžvelgti atskirų angioedemos formų priežastis, klinikinius požymius, diagnostikos ir gydymo galimybės.