Smulkiųjų kvėpavimo takų gydymas sergant astma - Nutautienė, Rūta (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Sergant astma, pažeidžiami tiek centriniai, tiek periferiniai kvėpavimo takai. Vis daugėja duomenų apie smulkiųjų kvėpavimo takų pokyčių svarbą astmos simptomams, ligos gydymui, dažnėja svarstymai išskirti atskirą - smulkiųjų kvėpavimo takų - astmos fenotipą. Atliktų tyrimų duomenimis, kad astmos gydymas būtų veiksmingas, labai svarbu, jog inhaliuojamas vaistas patektų į smulkiuosius kvėpavimo takus, deja ne kiekvienas juos pasiekia. Naujausias farmakologijos laimėjimas astmos gydymo srityje - inhaliatoriai, sukuriantys smulkių dalelių aerozolį, padedantį vaistui patekti net į smulkiuosius kvėpavimo takus. Natūraliai kyla klausimas, ar šis vaistų pranašumas turi realią naudą ligoniui: ar pagerina astmos kontrolę ir gerina gyvenimo kokybę? Atlikti tyrimai rodo, kad gydant kvėpavimo takus smulkių aerozolio dalelių pavidalo vaistais, gydymo efektyvumas esti panašus arba didesnis, lyginant su stambias daleles formuojančiais inhaliatoriais, suvartojama mažesnė kasdienė inhaliuojamųjų gliukokortikoidų dozė, pagerėja astmos kontrolė ir gyvenimo kokybė (realaus gyvenimo sąlygomis vykdytų tyrimų duomenimis) [1]. Taigi, renkantis optimalų astmos gydymą, derėtų nepamiršti, kad "serga" ne tik pagrindiniai, bet ir smulkieji kvėpavimo takai.