Tiotropis - saugus vaistas net ir patyrusiems širdies komplikacijas - Nutautienė, Rūta (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Tiotropis yra anticholinerginis bronchus plečiantis vaistas, skirtas palengvinti lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) simptomus, suretinti ligos paūmėjimus. Vaistas gali būti skiriamas sausų miltelių per HandiHaler® inhaliatorių (18 μg 1 k./d.) arba išpurškiamo tirpalo per smulkią miglą formuojantį inhaliatorių (angl. soft mist inhaler) Respimat® (du įkvėpimai po 2,5 μg 1 k./d.) pavidalu. Respimat® inhaliatorius buvo sukurtas norint kiek įmanoma pagerinti vaistų įkvėpimą, padidinti vaisto dalelių kaupimąsi plaučiuose ir mažesne vaistų doze pasiekti geriausią gydymo efektą. HandiHaler® pranašumai: įkvepiama vaisto dozė nepriklauso nuo įkvėpimo pastangų, inhaliatorių naudoti visiškai nesudėtinga [1, 2, 3]. Farmakokinetikos analizė rodo, kad sisteminis tiotropio poveikis panašus tiek vartojant 18 μg per HandiHaler®, tiek 5 μg per Respimat® inhaliatorių [4, 5], Klinikinių tyrimų duomenimis, tiotropis Respimat® ne mažiau veiksmingas kaip tiotropis HandiHaler® – išvados padarytos remiantis plaučių funkcijos rodikliais ir skubios pagalbos, kitaip simptominių, vaistų poreikiu [4, 5] bei LOPL paūmėjimo rizika [6]. Tiotropio vartojimo saugumas yra pripažintas ne tik tyrimų metu, bet ir klinikinėje praktikoje, tačiau dėl abejonių jo saugumu širdies patologiją turintiems pacientams pakartotinai įvertinti duomenys ketverius metus trukusio UPLIFT® (angl. Understanding Potential Long-term Impacts on Function with Tiotropium) tyrimo atkreipiant dėmesį į tiotropio HandiHaler® saugumą pacientams, tyrimo metu patyrusiems miokardo infarktą, širdies nepakankamumą arba širdies ritmo sutrikimų.