Symbicort SMART – galimybė geriau kontroliuoti astmos simptomus - Kaletkienė, Aušra (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Astmos kontrolė klinikinėje praktikoje nėra optimali nepaisant didelio vaistų pasirinkimo. Nepakankama astmos kontrolė susijusi su padidėjusia paūmėjimų rizika, prastesne gyvenimo kokybe, didesnėmis gydymo išlaidomis ir sumažėjusiu darbo našumu [2]. Kadangi astma yra viena dažniausių lėtinių ligų pasaulyje [2], akivaizdu, kaip svarbu kuo efektyviau ją gydyti. Pagal GINA (angl. Global Initia-tive for Asthma, liet. Visuotinė astmos iniciatyva) astmos gydymas turi būti grindžiamas paciento astmos kontrolės lygmeniu, kuris nustatomas pagal dienos metu juntamus simptomus, įprastos veiklos ribotumą, prabudimus naktį dėl ligos ir simptominių – greitai veikiančių bronchus plečiančių – vaistų vartojimo dažnį. Daugelis pacientų linkę pervertinti simptomų kontrolę ir tinkamai neįvertinti būklės sunkumo, teigdami, kad jie puikiai toleruoja simptomus ir kasdienės veiklos apribojimus. Tai parodė ir atliktas tyrimas, kurio metu didžiausias dėmesys telktas į astmos kontrolės vertinimą pagal astmos kontrolės klausimyną [3]. Tyrime dalyvavo 1363 stabilios eigos astma sergančių pacientų (vidutinis amžius 38 ± 14 metų, 60,3 proc. moterų; 69,1 proc. nerūkantieji). Pacientų astmos kontrolė pagal GINA apibrėžtą astmos kontrolės klasifikaciją, buvo: astma kontroliuojama 13,6 proc., iš dalies kontroliuojama 34,2 proc., nekontroliuojama 52,3 proc. Nors dauguma pacientų ir gydytojų suvokė ligą kaip kontroliuojamą arba iš dalies kontroliuojamą, tarp grupių atitikimas buvo išties mažas (κ = 0,53) (1 pav.). Taigi tikėtina, kad ligoniai gydytojui gali pateikti klaidingą informaciją apie astmos kontrolę (subjektyvumo įtaka) ir gauti netinkamą gydymą. Su nepakankama astmos kontrole susiję veiksniai yra gydymo režimo nesilaikymas ir bloga inhaliavimo technika [4, 5, 6]. Norint sukurti veiksmingą astmos gydymo būdą ir pagerinti ligonių gydymo rezultatus, svarbu suvokti skirtingą pacientų požiūrį į savo būklę bei pritaikyti gydymą, atitinkantį jų specifinius poreikius. Tam būtinas puikus gydytojo ir paciento bendradarbiavimas. Labai svarbią vietą užima pacientų inhaliavimo technikos mokymas.