Umeklidino ir vilanterolio sudėtinis vaistas – naujas preparatas lėtinei obstrukcinei plaučių ligai gydyti - Tamašauskienė, Laura; Bajoriūnienė, Ieva (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) yra viena pagrindinių sergamumo priežasčių ir ketvirta pagal dažnumą mirties priežastis pasaulyje [1]. Europos Sąjungoje išlaidos LOPL gydyti sudaro 56 proc. visų kvėpavimo takų ligų gydymo išlaidų, t. y. apie 38,6 mlrd. eurų [1, 2]. Šia liga dažniausiai serga rūkantys vyrai [1]. LOPL vystosi palaipsniui, kvėpavimo takuose vyksta nuolatiniai uždegimo procesai, kurie vėliau sąlygoja struktūrinius pakitimus. Pacientai skundžiasi dusuliu, pablogėjusiu fizinio krūvio toleravimu, kosuliu ir skrepliavimu, kurie palaipsniui progresuoja [1].