Wnt signalinio kelio reikšmė astmos patogenezei - Januškevičius, Andrius; Malakauskas, Kęstutis (Pulmonologija ir alergologija, 2014)
Wnt signalinis kelias – tai organizmo išskiriamų glikoproteinų reguliuojamas kelias, galintis veikti genų transkrip-ciją, citoplazmos pakitimus, viduląstelines Ca2+ jonų saugyklas. Reguliuodamas ląstelinius procesus, nuo embriono vystymosi iki ląstelių apoptozės, Wnt signalinis kelias garantuoja tinkamą organizmo veiklą ląstelių lygmeniu. Wnt signalinis kelias yra svarbus normaliam plaučių vystymuisi bei daugelio plaučių ligų patogenezėje. Sergant astma, nustatoma padidėjusi Wnt ligandų bei transformuojančių augimo faktorių β1 raiška, sukelianti kvėpavimo takų remodeliaciją. Šiame straipsnyje apžvelgiama Wnt signalinio kelio įtaka plaučių ligų, ypač astmos, vystymuisi, įrodant Wnt, kaip tyrimo objekto, svarbą.