Th9 ląstelių transkripcijos faktorių STAT6 ir PU.1 vaidmuo sergant astma - Janulaitytė, Ieva; Lavinskienė, Simona (Pulmonologija ir alergologija, 2014)
Astma yra lėtinė kvėpavimo takų uždegimo liga, kuriai būdinga praeinanti bronchų obstrukcija bei bronchų hiperreaktyvumas. Astmą sukelia tiek aplinkos, tiek genetiniai veiksniai bei jų tarpusavio sąveika. Th9 ląstelės yra naujai aptikta CD4+ T ląstelių subpopuliacija, kuri išskiria didelį kiekį IL-9. Naivieji CD4+ T limfocitai, veikiami TGF-β ir IL-4, diferencijuojasi į Th9 ląsteles. Šie citokinai veikia PU.1 ir STAT6 transkripcijos faktorių raišką. Transkripcijos faktoriai reguliuoja Il9 geno raišką. Tačiau dar nėra atlikta pakankamai tyrimų, nustatyti IL-9 ir jo transkripcijos faktorių STAT6 ir PU.1 sąsajas, kurios gali turėti įtakos alerginės astmos patogenezei.