Lėtinė obstrukcinė plaučių liga ir tiotropis - Kalinauskaitė, Virginija (Pulmonologija ir alergologija, 2014)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) – apatinių kvėpavimo takų liga, kuriai būdinga nevisiškai išnykstanti ir progresuojanti kvėpavimo takų obstrukcija, susijusi su nenormalia plaučių uždegimo reakcija į įkvepiamas kenksmingas daleles ar dujas. LOPL yra viena pagrindinių sergamumo ir mirtingumo priežasčių Europoje. Čia jai gydyti išleidžiama iki 102 mlrd. eurų per metus, o nuo LOPL miršta 200–300 tūkst. ligonių kasmet. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, LOPL nusineša maždaug 2 750 tūkst. gyvybių (4,8 proc. mirčių) per metus [1]. Pagal 2014 m. GOLD (angl. The Global initiative for chronic Obstructive Lung Disease) rekomendacijas ilgo veikimo anticholinerginiai preparatai, įskaitant tiotropį, lieka pirmos eilės vaistais B, C, D grupių pacientams ir kaip gydymo alternatyva siūlomi A grupės pacientams. Tiotropio efektyvumas jau įrodytas daugybe klinikinių tyrimų (pvz.: TIOSPIR®, UPLIFT®) modeliuojant įvairias galimas klinikines LOPL situacijas. Vis dėlto tyrimas, skirtas įvertinti ligonių gyvenimo kokybei ir vaisto efektyvumui gydant dažniausiomis gretutinėmis ligomis sergančius pacientus, buvo atliktas visai neseniai: SOSPES tyrimo rezultatai publikuoti 2013 metais. Jie nenustebino – gydymas tiotropiu ir šiame tyrime buvo veiksmingas ir davė gerų rezultatų.