Informuoto paciento sutikimo principai - Serapinas, Danielius (Pulmonologija ir alergologija, 2013)
Gydytojo pareiga informuoti pacientą neatsiejama nuo pareigos gauti informuoto paciento sutikimą, būtiną bet kokioms medicininėms procedūroms ar intervencijoms pradėti. Pagrindiniai reikalavimai informuoto paciento sutikimui yra racionalumas, pakankama ir aiški informacija, laisva valia bei atitikimas teisės aktų numatytus formos reikalavimus. Gauti informuoto paciento sutikimą nėra absoliutus reikalavimas, nes pacientas turi teisę pareikšti norą nežinoti apie savo sveikatos būklę, gali susiklostyti ir tokios aplinkybės, kai gydytojas neturi galimybės informuoti paciento, o pacientas ar jo atstovas negali duoti sutikimo. Šio straipsnio pagrindiniai tikslai – apibrėžti informuoto paciento sutikimo doktriną ir reikalavimus, keliamus informuoto paciento sutikimui.