Tiotropio Respimat® saugumas ir efektyvumas TIOSPIR tyrimo duomenimis - Kalinauskaitė, Virginija (Pulmonologija ir alergologija, 2013)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) yra viena pagrindinių sergamumo ir mirtingumo priežasčių pasaulyje. Liga pasireiškia nevisiškai išnykstančia kvėpavimo takų obstrukcija, kuri progresuoja ir lemia iškreiptą plaučių uždegimo reakciją į įkvepiamas kenksmingas daleles ar dujas. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, LOPL nusineša maždaug 2 750 tūkst. gyvybių (4,8 proc. mirčių) per metus [1]. Prognozuojama, jog iki 2020 metų LOPL taps trečia dažniausia mirties priežastimi pasaulyje [2]. LOPL susirgusius asmenis labai svarbu tinkamai gydyti. Pagal GOLD (angl. The Global initiative for chronic Obstructive Lung Disease) 2011 rekomendacijas, LOPL gydymas skiriamas įvertinus ne tik bronchų obstrukcijos spirometrinį FEV1 (forsuoto iškvėpimo tūris per pirmą sekundę) rodiklį, bet ir simptomų sunkumą, paūmėjimų anamnezę. Atnaujintose GOLD rekomendacijose (GOLD 2013) bronchus plečiantys vaistai išlieka pagrindiniai LOPL simptomus gydantys vaistai (tiek esant lengvai, tiek labai sunkiai LOPL). Gausu atliekamų klinikinių tyrimų, vertinančių LOPL gydymui skiriamų vaistų efektyvumą, saugumą. Kartais jų duomenys būna labai prieštaringi, todėl rezultatams patvirtinti arba paneigti reikia papildomų (lyginamųjų) klinikinių tyrimų. Tiotropis, vienas iš dažniausiai vartojamų bronchus plečiančių vaistų sergant LOPL, taip pat plačiai tyrinėjamas saugumo ir efektyvumo požiūriu.