Candida spp. infekcija sergant lėtinėmis kvėpavimo ligomis - Nutautienė, Rūta (Pulmonologija ir alergologija, 2013)
Candida genties grybeliai yra natūralios žmogaus odos ir gleivinės mikrofloros dalis. Infekcinę ligą žmogui gali sukelti daugiau nei 20 Candida genties grybelio rūšių, bet dažniausias sukėlėjas yra Candida albicans. Net dviem trečdaliams sveikų asmenų burnos ertmėje galima rasti Candida spp. grybelių [1]. Susiklosčius tam tikroms sąlygoms, jie gali sukelti ligą, vadinamą kandidoze. Kandidozės klinikiniai požymiai labai įvairūs – priklauso nuo pažeidimo srities ir pobūdžio, Candida grybelio rūšies ypatumų, kitų asmens ligų bei jų gydymo, o labiausiai – nuo organizmo imuninės sistemos būklės. Dažniausias yra vietinis gleivinių pažeidimas (nosiaryklės, gerklės, burnos), kuris kyla dėl pasikeitusios normalios gleivinių floros. Paprastai liga būna lengvos eigos ir nesunkiai pagydoma vaistais nuo grybelių.