Astma ir nėštumas: prenatalinė epigenetinė sąveika - Serapinas, Danielius (Pulmonologija ir alergologija, 2012)
Nėštumas – itin svarbus raidos programavimo laikotarpis. Straipsnyje nagrinėjami mechanizmai, kurie įrodo motinos sveikatos būklės bei gyvenimo būdo svarbą epigenetiškai slopinant arba aktyvinant besiformuojančio vaisiaus genus. Tyrimai, nagrinėję metų laikų įtaką pradėjimo momentu, nustatė, kad spalio ir lapkričio mėnesiais gimę vaikai turi dukart didesnę tikimybę iki keturių metų amžiaus tapti alergiškais maistui nei tie, kurie gimė birželį arba liepą. Tai susiję su augalų žiedadulkių poveikiu embrionui jautriu nėštumo laikotarpiu. Naujausias tyrimas pateikė duomenų apie folio rūgšties, kaip metilo grupės šaltinio, svarbą genų hipermetilinimo procese. Tyrimai su gyvūnais leido padaryti naujas išvadas, kad nuo alergijos apsaugantis mechanizmas, sąlygotas mikrobų ekspozicijos nėštumo metu, gali būti sąlygotas vaisiaus Th1 genų slopinimo juos metilinant. Pastarųjų metų moksliniai tyrimai, rodantys prenatalinių veiksnių (mitybos tipo, mikrobinio kontakto, rūkymo, vaistų) svarbą vystantis vaisiaus imuninei sistemai bei polinkiui sirgti astma ir kitomis alerginėmis ligomis, suteikia galimybes imtis pirminės profilaktikos mažinant alerginių ligų atsiradimo tikimybę.