Osteopontinas alerginių ir respiracinių ligų petogenezėje - Žilinskaitė, Laura; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2012)
Osteopontinas – fosfoglikoproteinas, kurio raiška vyksta įvairiose ląstelėse. Nuo 20 a. 9 dešimtmečio pradėta tyrinėti jo įtaka įvairioms ligoms vystytis. Šio straipsnio tikslas – remiantis mokslo literatūra, aprašyti osteopontino vaidmenį alerginių ir respiracinių ligų patogenezėje. Tyrimai, atlikti su pelėmis ir pacientais, sergančiais šiomis ligomis, rodo, kad osteopontinas aktyvina uždegimo mediatorių sintezę, išsiskyrimą ir veikimą.