Makrolidų vaidmuo gydant plaučių ligas - Pilkauskaitė, Guoda (Pulmonologija ir alergologija, 2012)
Makrolidai yra grupė antibiotikų, kurie veikia gramteigiamas bakterijas ir yra efektyvūs gydant mikoplazmų, chlamidijų bei Legionella pneumophila sukeltas ligas. Naujos kartos makrolidai, kaip antai azitromicinas, klaritromicinas, yra mažiau toksiški ir efektyvūs gydant kvėpavimo takų infekcijas. Atipiniai sukėlėjai makrolidams atsparūs retai, todėl, laiku skyrus gydymą, klinikinės nesėkmės retos. Nors seniai žinoma, kad makrolidams būdingos imunomoduliuojamosios savybės, iki šiol nepakanka įrodymų, kad kasdienėje klinikinėje praktikoje būtų rekomenduojamas ilgalaikis šių vaistų vartojimas gydant lėtines plaučių ligas.