Plaučių vaskulito diagnostika ir gydymas - Barkauskienė, Diana; Klimaitė, Raimonda; Slabada, Marius (Pulmonologija ir alergologija, 2012)
Vaskulitas – kraujagyslės sienelės uždegimas, dažnai lydimas nekrozės, okliuzinių pokyčių, kurie sutrikdo kraujotaką pažeistos kraujagyslės baseine. Plaučių vaskulito klinikiniai sindromai yra įvairūs ir sudėtingi. Sindromai gali būti pirminiai arba jais pasireiškia kita, pagrindinė, liga. Plaučių vaskulitas neturi jokių laboratorinių patognominių požymių, diagnozė grindžiama his-tologiniais požymiais. Šios ligos sunkiai diagnozuojamos, nes dažniausiai remiamasi kitų ligų paneigimo ir atmetimo principu.