Gripo pamokos Lietuvoje ir gairės ateičiai - Bagdonas, Alfredas; Valentij, Oksana (Pulmonologija ir alergologija, 2012)
Gripas yra viena iš labiausiai paplitusių ir grėsmingiausių ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcinių ligų. Lietuvos miestuose epidemijos metu sergamumas pasiekia 20–50 proc., o liga pavojinga tuo, jog nepavyksta išvengti grėsmingų komplikacijų ir mirties atvejų. Kadangi Lietuvoje skiepijasi kritiškai mažai gyventojų, išvengti skausmingų gripo padarinių artimiausioje ateityje nepavyks. Apie tai būtina plačiau informuoti visuomenę. Straipsnyje aptariama gripo pandemijas sąlygojantys veiksniai, 2009–2011 metų laikotarpio epidemiologinė gripo situacija Lietuvoje, gresiančios gripo komplikacijos, gydymo ir profilaktikos ypatumai, skiepų svarba apsisaugoti nuo gripo.