Imunologo rekomendacijos pasikartojus Herpes simplex viruso infekcijai - Staikūnienė, Jūratė (Pulmonologija ir alergologija, 2011)
Herpes simplex viruso (HSV) sukelta pūslelinė yra viena dažniausių užkrečiamųjų ligų, kuria serga 60–95 proc. suaugusiųjų. HSV infekcija persistuoja ir pasikartoja visą gyvenimą. Pirmojo tipo virusu HSV-1 užsikrečiama vaikystėje, dažniausiai jis sukelia burnos ir lūpų pūslelinę, rečiau keratitą, encefalitą, kurie dažnesni imunosupresinės būklės žmonėms. Antrojo tipo virusas HSV-2 sukelia lyties organų ligą, prasideda jauniems žmonėms pradėjus lytinius santykius ir dažnėja didėjant amžiui. Vis dažniau lyties organų pūslelinės priežastis yra HSV-1. Užsikrėtus HSV formuojasi humoralinis ir ląstelinis imuninis atsakas, tačiau virusas turi įvairių apsaugos mechanizmų, leidžiančių persistuoti nervų ląstelėse ir reaktyvuotis. Ilgalaikis virusą slopinantis gydymas nukleozidų analogais (acikloviru, valacikloviru ir kt.) ne tik apsaugo nuo mirtinų šios infekcijos komplikacijų, bet ir ženkliai sumažina kartojimosi dažnumą.