Alergija lateksui - Žilinskaitė, Laura; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2011)
Pradėjus plačiai naudoti lateksą, per pastaruosius 25 metus padaugėjo su IgE susijusių alerginių reakcijų. Įsijautrinimas lateksui bendrojoje populiacijoje gana nedidelis (1–2 proc.), tačiau dažnai diagnozuojamas tam tikrų profesijų atstovams (medicinos darbuotojams, žmonėms, dirbantiems kaučiuko pramonėje). Itin didelis šios alergijos pavojus gresia dirbantiems operacinėse, laboratorijose ir hemodializės centruose. Didelės rizikos grupei priskiriami ir pacientai, turintys įskilą stuburą, patyrę daug chirurginių procedūrų, sergantys atopija, rankų dermatitu ar egzema, alergiški vaisiams bei daržovėms. Reakcijų patogenezinis mechanizmas gali būti įvairus: I tipo hipererginės, IV tipo lėtosios arba neimuninės kilmės reakcijos. Alergijos lateksui simptomai įvairūs: nuo odos pažeidimo iki anafilaksinio šoko. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti alerginių reakcijų lateksui išsivystymo mechanizmus, jų klinikinę raišką, rizikos veiksnius, pateikti diagnostikos ir gydymo metodus, epidemiologinius duomenis.