Ambulatoriškai vartojamo azitromicino vaidmuo gydant visuomenėje įgytą pneumoniją - Nutautienė, Rūta (Pulmonologija ir alergologija, 2011)
Visuomenėje įgyta pneumonija (VĮP) pasaulyje sergama gana dažnai, o jos sukėlėjas nustatomas rečiau nei 50 proc. atvejų, ambulatoriškai gydomiems pacientams dažniausiai net netiriamas. Remiantis tyrimų duomenimis ir rekomendacijomis, dažniausiai VĮP gydyti antibiotikų skiriama empiriškai, taigi jie turi veikti Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae ir Legionella pneumophila. Makrolidai, ypač naujos kartos (azitromicinas), yra mažiau toksiški ir geresnes farmakokinetines savybes turintys alternatyvūs vaistai, vartotini, kai pacientas netoleruoja pirmos eilės vaisto. Klinikinių tyrimų rezultatai rodo, kad trijų dienų trukmės gydymas azitromicinu yra efektyvus ir saugus gydant viršutinių bei apatinių kvėpavimo takų infekcines ligas kasdienėje klinikinėje praktikoje.