Gegužės 4-oji – Pasaulinė astmos diena - Kudzytė, Jolalnta; Dobrova, Natalija (Pulmonologija ir alergologija, 2010)
Gegužės 4-ąją Pasaulinė astmos diena pažymima tarptautiniu kasmetiniu renginiu, skirtu gerinti žinias apie astmą ir skatinti geresnę astmos kontrolę. Šių metų šūkis – „Jūs galite kontroliuoti savo astmą“. Astma yra viena dažniausių lėtinių ligų pasaulyje, kuria serga maždaug 300 mln. žmonių (apie 4,4 proc. populiacijos). Apskaičiuota, kad 2025 metais sergančiųjų astma gali būti 400 mln. Iš 250 mirčių pasaulyje vieną lemia astma. Daugumos jų būtų galima išvengti, nes mirties priežastys yra nepakankamas gydymas ir pavėluota pagalba ištikus priepuoliui. GINA yra partnerė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) organizuoto judėjimo GARD (santalka prieš lėtines kvėpavimo takų ligas) geresnei astma sergančių pacientų priežiūrai užtikrinti. Tyrimai rodo, kad 50 proc. vaikų ir suaugusiųjų nevartoja vaistų nuo astmos taip, kaip nurodo gydytojas. Paaugliai dažnai nesilaiko gydymo režimo ar visiškai nutraukia gydymą. Monoterapija ilgai veikiančiais beta 2 agonistais padidina nepageidaujamų astmos baigčių dažnumą.