Ekstrakorporinė fotoferezė - Gasiūnienė, Edita; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2009)
Ekstrakorporinės fotoferezės (EKF) procedūra praktikoje pradėta taikyti daugiau nei prieš 20 metų gydant odos T ląstelių limfomą. EKF – tai leukoferezės pagrindu veikianti sistema, kuria leukocitai atskiriami nuo raudonųjų kraujo kūnelių bei plazmos, paveikiami 8 metoksipsoraleno, vėliau apšvitinami ultravioletiniais A spinduliais ir grąžinami į kraujotaką. EKF yra pirmos eilės procedūra gydant odos T ląstelių limfomą (mycosis fungoides bei Sezary sindromą). Taikant EKF procedūras gauta gerų rezultatų gydant šeimininko prieš transplantatą ligą, širdies bei plaučių transplantatų atmetimo reakcijas, Krono ligą. EKF yra gerai toleruojama, mažai šalutinių reakcijų sukelianti procedūra.