Plaučių arterinė hipertenzija - Nargėla, Remigijus Valdemaras (Pulmonologija ir alergologija, 2009)
Straipsnyje supažindinama su šiandienine plaučių arterinės hipertenzijos (PAH) klasifikacija, priimta 2003 m. Venecijoje vykusiame pasauliniame kongrese, šios ligos priežastimis, rizikos veiksniais. Atkreiptas dėmesys į genetinės predispozicijos įtaką PAH, pagrindines PAH priežastis patogenezės požiūriu. Trumpai apžvelgta ligos patogenezė, klinikiniai simptomai, bendrosios gydomosios priemonės: fizinis aktyvumas, infekcijų profilaktika ir kt., įprastinis gydymas antikoaguliantais, diuretikais, deguonimi bei šiuo metu vis dažniau ir sėkmingiau vartojamais prostaciklinais bei jų analogais, endotelino-1 receptorių antagonistais, fosfodiesterazės inhibitoriais.