Kosulys ir gastroezofaginis refliuksas: mechanizmai - Fontana, Giovanni A. (Pulmonologija ir alergologija, 2009)
Kosulys yra vienas iš dažniausių nusiskundimų, dėl kurio suaugę asmenys kreipiasi į gydytoją. Gastroezofaginis refliuksas (GER) – tai skrandžio turinio grįžimas į stemplę, kuris pasitaiko beveik visiems sveikiems žmonėms, tačiau dažniausiai nesukelia jokių simptomų ar diskomforto. Kai GER lydi simptomai ar diskomfortas, jis jau ne fiziologinis ir vadinamas gastroezofaginio refliukso liga. Kosulys esant refliuksui daugeliui pacientų gali būti paaiškinamas skirtingais mechanizmais. Kai kurie iš jų yra akivaizdūs (pvz., aspiracija), o kitiems reikia papildomų tyrinėjimų ir įrodymų. Neabejotinai tam tikriems pacientams skrandžio turinio aspiracija ar mikroaspiracija yra pagrindinė kosulio priežastis. Neurogeniniai mechanizmai, refleksiškai reaguojantys į stemplės sekreto parūgštėjimą, gali sukelti kvėpavimo takų pakitimus ir respiracinius simptomus, įskaitant kosulį. Centrinis kosulio reflekso įsijautrinimas, kaip atsakas į „lėtinį“ stemplės gleivinės dirginimą rūgštimi ar ne rūgštimi, refliuksą patiriantiems asmenims gali būti bendras padidėjusio kosulio reflekso jautrumo genezės mechanizmas, nors ir nepriežastinis.