Naujausios žinios apie alerginį rinitą ir jo įtaką astmai - Staikūnienė, Jūratė (Pulmonologija ir alergologija, 2009)
Alerginis rinitas (AR) – dažna lėtinė kvėpavimo takų liga, bloginanti gyvenimo kokybę, darbingumą ir ekonomiškai nuostolinga. AR dažnai susijęs su konjunktyvitu, sinusitu ir yra astmos rizikos veiksnys. 1999 metais Pasaulinė sveikatos organizacija įkūrė alerginio rinito ir jo įtakos astmai darbo grupę (ARIA), kuri 2008 metais paskelbė naujausias žinias apie šios ligos gydymą bei įtaką astmai. Dokumente pateikiama alerginio rinito klasifikacija, pagal kurią ši liga gali būti epizodinė ir nuolatinė. Pagal simptomų pobūdį ir intensyvumą AR gali būti lengvos ir vidutinio sunkumo/sunkios eigos. Alerginio rinito gydymas yra pakopinis, jis priklauso nuo ligos sunkumo ir susideda iš pagrindinių etapų: ligą sukeliančio alergeno vengimo, medikamentinio gydymo, imunoterapijos, pacientų mokymo. Sergantieji nuolatiniu AR turi būti ištirti dėl astmos, o sergantieji astma turi būti ištirti dėl alerginio rinito, esant viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų pažeidimo požymių, turi būti taikomas sudėtinis alerginio rinito ir astmos gydymas.